Камінь-Каширська міська громада

Волинська область, Камінь-Каширський район

Камінь-Каширська міська територіальна громада Волинської області

Дата: 18.07.2024 14:20
Кількість переглядів: 605

Фото без опису

 Панорама Камінь-Каширської громади/джерело: Андрія Куницького (https://www.facebook.com/photo/?fbid=1626634367458234&set=a.1080023958785947)

Камінь-Каширська громада розташована у західній частині України, у Волинській області, в міжріччі річок Стохід і Турія. У громаді добре розвинутий агропромисловий комплекс, лісова галузь та сфера послуг. Громада  є  вагомим економічним і туристичним осередком регіону, місце, де переплітається традиції та сучасність. У громаді добре збережено автентичну матеріальну і духовну культуру полісян, звичаєві та обрядові характеристики і незаймані природні ландшафти.

Загальна статистична інформація про громаду

Камінь-Каширська громада розташована у Волинській області у західній частині України. Загальна площа громади 1474 км.кв. До складу Камінь-Каширської громади входить 54 сільських населених пунктів та місто Камінь-Каширський.

Станом на 1 січня 2023р. населення громади складає 55 898 осіб.

Чоловіків - 27070 осіб                                                                                       

Жінок - 28828 осіб

Внутрішньо переміщених осіб - 1340.

Координати:51.62575, 24.96514

Фото без опису

Камінь-Каширська міська рада/джерело: https://kmk-gromada.gov.ua/

Історія

Адміністративним центром є місто Камінь-Каширський, перші згадки про місто датовані 1196 роком. Найвідомішими пам’ятками громади є Церква Різдва Пресвятої Богородиці 1723 р., Стрітенський Михнівський монастир 1642 р.

Фото без описуСтрітенський Михнівський монастир в селі Михнівка 1642р./джерело: https://kmk-gromada.gov.ua/

 

Фото без опису

 Церква Різдва Пресвятої Богородиці 1723 р /джерело: https://kmk-gromada.gov.ua/

 

Економіка та добробут

На території громади здійснює свою діяльність близько 2001 господарюючих суб’єктів – зазвичай, це невеликі підприємства з кількістю працюючих до 25 осіб. Більшість підприємств займаються сільським господарством, деревообробкою, лісовим господарством, торгівлею, громадським харчуванням, готельними послугами.

 

Громада має у своєму розпорядженні земельні ділянки, які є потенційно привабливі для  інвестицій. Це особливо актуальним з огляду на очікування у коротко - та середньостроковій перспективі при добрій транспортній доступності.

 

З точки зору економічного розвитку громада також може зацікавити туристів, що їдуть до Національного парку «Прип’ять-Стохід», озера «Добре».

 

На території Камінь-Каширської територіальної громади 7 річок, 10 озер, 3 об’єкти природно-заповідного фонду загальнодержавного значення та 31 об’єкт місцевого значення.

 

Туристи можуть відпочити у сільських садибах «Там, де Добре», «Бузаківський чан», «Відпочинковий хутір «Батьківська хата», готельних кімнатах «Лідер».

Фото без опису

​​        Річка Турія/джерело: Андрій Куницький (https://www.facebook.com/kynitskiy)

 

Фото без описуОзеро Добре/джерело: Надія Савчук (https://kmk-gromada.gov.ua/news/1710139228/

 

Фото без опису

Озеро Біле/джерело: Микола Панасюк (https://kmk-gromada.gov.ua/news/1710139228/)

 

У Камінь-Каширській громаді ефективно працює галузь освіти, на яку з бюджету громади виділяється найбільша частина коштів. На території громади є 43 заклади загальної середньої освіти, 25 закладів дошкільної освіти, 2 інклюзивно-ресурсні центри.

Велику увагу приділяється дітям особливими освітніми потребами, які отримують у навчальних закладах психолого-педагогічні та корекційні послуги. З дітьми працюють фахівці різного профілю, перед якими постає завдання допомогти кожній дитині інтегруватися у суспільство.

Також у громаді є 40 бібліотек, 38 будинків культури, дитяча школа мистецтв, краєзнавчий музей.

У громаді функціонує 1 центральна районна лікарня та 17 закладів, що надають первинну медичну допомогу.

Фото без опису

Камінь-Каширський краєзнавий музей/джерело: https://kmk.osv.org.ua/ 

 

Також у громаді започатковано місцевий фестиваль для збереження,  відновлення та популяризації місцевої культурної спадщини, підвищення туристичного потенціалу громади.

Особливою візитівкою громади є cтаровинна страва «Мандрички», яка віднесена до нематеріальної культурної спадщини. Ткацтво на Камінь-Каширщині було найпоширенішим традиційним ремеслом. Усі тканини для побутових потреб виготовлялися в домашніх умовах. Елемент «Традиційне ткацтво у Камінь-Каширській громаді» внесений у національний перелік нематеріальної культурної спадщини.  В громаді працюють творчі колективи, які беруть участь та перемагають у загальнонаціональних та  міжнародних мистецьких конкурсах.

Фото без опису

Центр культури та дозвілля Камінь-Каширської міської ради/джерело: https://kmk.osv.org.ua/

 

Фото без описуСтаровинна страва «Мандрички» - нематеріальна культурна спадщина/джерело: https://kmk.osv.org.ua/

 

Фото без опису

Святкування Івана Купала, село Бузаки Камінь-Каширська громада/ джерело: Андрій Куницький (https://www.facebook.com/kynitskiy)

 

Фото без описуТкаля Надія Кривош з села Бузаки /джерело: https://kmk-gromada.gov.ua/

 

Народний аматорський ансамбль народної пісні «Родовід» у V Всеукраїнському фестивалі-конкурсі народного хорового мистецтва імені Івана Сльоти «А льон цвіте» посів  І місце.

Фото без опису

Народний аматорський ансамбль народної пісні «Родовід»/джерело: https://kmk-gromada.gov.ua/

На території громади є багато спортивних майданчиків, для різних видів спорту, футбольні поля. В громаді є дитячо-юнацька спортивна школа, міський центр фізичного здоров’я населення, федерація футболу, федерація важкої атлетики, всеукраїнське товариство «Колос».

Фото без опису

Спортивний стадіон в місті Камінь-Каширський/джерело: https://kmk-gromada.gov.ua/

Спортсмени Камінь-Каширської громади багаторазові переможці всеукраїнських змагань та міжнародних турнірів. Камінь-Каширська громада у 2024 році вчетверте стала чемпіоном серед міських територіальних громад у Обласному фестивалі фізичної культури і спорту.

Фото без опису

Обласний фестиваль фізичної культури і спорту/джерело: https://kmk-gromada.gov.ua/

 

У 2024 році спортсменка Камінь-Каширської громади Софія Козак стала абсолютною чемпіонкою Європи, здобувши 3 золотих медалі.

Фото без опису

Чемпіонка Європи Софія Козак/джерело: https://www.facebook.com/photo?fbid=122117647544318160&set=a.122109204266318160

 

Громада та війна

 

З перших днів війни жителі Камінь-Каширської громади кинулись захищати свою Батьківщину від російської агресії. А чоловіки, які були на заробітках, повернулись, щоб захистити свою землю. З початком російського вторгнення громада об'єдналася під керівництвом міського голови Віктора Пася.

 

Він згуртував навколо себе людей, був прикладом. Всі залишилися на своїх місцях, робили коктейлі Молотова. Готові були до всього. Всі це робили з власної волі, бо мали, на кого рівнятися. Ті жителі громади хто не має можливості воювати на фронті сьогодні долучаються до різних волонтерських організацій і допомагають українським військовим працюючи у тилу.

У трьох освітніх закладах громади запрацювали волонтерські хаби.

110 жителів Камінь-Каширської громади загинули захищаючи свою Батьківщину.

Фото без опису

Алея Слави у місті Камінь-Каширський/джерело: https://kmk-gromada.gov.ua/

                                                              

Мешканці збирають гроші на військові автівки, дрони та іншу амуніцію. У громаді постійно проводяться благодійні аукціони та інші акції, метою яких є збір коштів на потреби військовим.

Велика увага у громаді приділяється допомозі внутрішньо переміщеним особам. З початку війни у Камінь-Каширській територіальній громаді знайшли прихисток більше 2000 внутрішньо переміщених осіб.

 

Люди громади

Камінь-Каширський міський голова Віктор Пась був обраний на посаду міського голови у 2020р.

Фото без опису

Камінь-Каширський міський голова Віктор Пась

 

До війни міська рада мала місто-побратим Мендзижець-Підляський з Республіки Польща.  

Впродовж 2022 року Камінь-Каширським міським головою Віктором Пасем, начальником відділу проєктної діяльності та міжнародного співробітництва Камінь-Каширської міської ради Надією Савчук  налагоджені міжнародні відносини з містами:

  • Зіндельфінген, Беблінген (Німеччина),
  • Ленгфорд (Канада),
  • Муніципалітетом Південне Курземе (Латвія)
  • з гміною Біляни (Польща).

Міжнародні партнери активно допомагали Камінь-Каширській територіальній громаді в умовах воєнного стану.


Фото без опису

Відпочинок дітей з Камінь-Каширської громади в Муніципалітеті Південне Курземе Латвії/джерело: https://kmk-gromada.gov.ua/

 

Стратегія розвитку

На сесії міської ради 09 грудня 2022 року депутати затвердити Стратегію розвитку Камінь-Каширської територіальної громади на 2022-2032 роки.

 Основними завданнями місцевої влади є:

-    ремонт та утримання у належному стані комунальних доріг.

-    термомодернізація навчальних, клубних закладів громади.

-    реконструкція очисних споруд в місті Камінь-Каширський.

-    будівництво та облаштування укриттів у закладах освіти.

-    поліпшення забезпечення рівного доступу до медичної допомоги шляхом придбання інноваційного медичного обладнання, транспорту та проведення ремонтних робіт в медичних закладах.

-   розвиток кластеру сільського зеленого туризму «Водні плеса Камінь-Каширщини».

Фото без опису

Озеро Озюрко/джерело: Андрій Куницький (https://www.facebook.com/kynitskiy/posts/pfbid02ytVz5duUExNtZP7WKAzRA5h28oAEdjjcvNGZJgCRSAGCrmijYWsbxrTKQkcJfSB9l)

 

Джерела

Офіційний сайт Камінь-Каширської міської ради https://kmk-gromada.gov.ua/

Фейсбук-сторінка Камінь-Каширської міської ради https://www.facebook.com/profile.php?id=100066393320767 

Стратегія розвитку Камінь-Каширської територіальної громади на 2022-2032 роки

https://kmk-gromada.gov.ua/news/1670830756/

Презентаційне відео про Камінь-Каширську територіальну громаду  https://cutt.ly/rNEFCUR

Електронні публікації про Камінь-Каширську територіальну громаду https://cutt.ly/PByjrjL

Стаття "Камінь-Каширська територіальна громада: міжнародні зв’язки, агрокластери та зелений туризм" опублікована в англомовній публікації Олесі Мороз та Ірини Околович "Попри війну та інші труднощі: як розвиваються сільські громади України" https://kmk-gromada.gov.ua/news/1707122982/   https://kmk-gromada.gov.ua/news/1677250749/

Стаття  «Кластер сільського туризму «Водні плеса Камінь-Каширщини» опублікована у п’ятому випуску електронного журналу «Туризм сільський зелений»  https://kmk-gromada.gov.ua/news/1670841108/

Сторінка «Міжнародна та міжрегіональна співпраця Камінь-Каширської міської ради» https://kmk-gromada.gov.ua/mizhnarodna-spivpracya-11-33-53-16-08-2021/

Офіційний сайт управління гуманітарної політики міської ради https://kmk.osv.org.ua/

 

Начальник відділу проєктної діяльності та міжнародного співробітництва Камінь-Каширської міської ради Надія Савчук


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь