Уникніть небезпечного захворювання на ботулізм!
В Україні протягом минулого року зареєстровано 85 випадків захворювання на ботулізм, в чотирьох випадках це захворювання вразило малолітніх дітей.
Захворювання зазвичай розвивається, коли людина вживає їжу, що накопичила збудник та токсин ботулізму. Найбільш сприятливі умови для розмноження збудника ботулізму - анаеробні, тобто безкисневі умови. В таких умовах розмножується збудник та виділяється ботулотоксин, який і викликає всі симптоми захворювання. Найчастіше збудник зберігається, розмножується та накопичує ботулотоксин в хребцевому м'ясі в'яленої або слабо просоленої риби, ковбасі, шинці, м'ясних, рибних, овочевих та грибних консервах. За даними Центру громадського здоров’я в більш, ніж половині випадків захворювань на ботулізм причиною стало вживання домашніх консерв з порушенням технології їх приготування, а решта випадків – пов’язані з вживанням в’яленої, запеченої риби, виготовленої в домашніх умовах.
Джерелом збудника є відкритий грунт, річковий та морський мул. Збудник потрапляє до туш риби або тварин внаслідок неправильного розроблення без дотримання санітарних норм, зберіганні та транспортуванні туш на землі без тари. Збудник ботулізму також може накопичуватись в овочевих та грибних консервах при умові недотримання норм при очистці овочів, грибів від грунту та в подальшому — при недотриманні норм стерилізації консерв. Зараження збудником ботулізму може відбутись при виготовленні домашніх консервованих ковбас з використанням зовнішньої плівки для ковбас з кишечника тварин, який неретельно оброблений та за життя тварини міг містити збудника ботулізму.
Збудник чи токсин ботулізму не змінює колір чи смак продукту, не сприяє його псуванню, тому запідозрити наявність збудника з візуального огляду продуктів харчування неможливо. Важливо: токсин руйнується під час термічної обробки страви, тому після відкриття консерв перед їх вживанням рекомендується піддати їх достатній термічній обробці, зокрема прожарюванню чи кип'ятінню протягом 15 — 20 хвилин і тільки тоді — вживати!
Щоб уберегтися від захворювання на ботулізм рекомендуємо:
- уникати вживання в'яленої, копченої, слабосоленої та консервованої риби, особливо в літній період та при умові невпевненості щодо їх якості, умов зберігання;
- не вживати в раціон м'ясні, овочеві та грибні консерви домашнього виготовлення без термічної обробки перед їх споживанням;
- при домашньому консервуванні використовувати метод автоклавування, при якому можна досягти рівня температури в 120 градусів, що унеможливлює виживання збудника ботулізму;
- при консервуванні овочів і фруктів їх необхідно ретельно мити під проточною водою, для їх приготування необхідно обов’язково додавати лимонну або оцтову кислоту, сіль і цукор, тобто ті консерванти, які створюють середовище, яке не дає змоги вижити мікробам ботулізму;
- зберігати домашні консерви необхідно на холоді при температурі від +1 до + 6ºС;
- не купувати в стихійних місцях торгівлі консерви, гриби, солену, копчену та в'ялену рибу, які виготовлені в домашніх умовах.
Дотримання таких правил харчування та переробки продуктів убезпечить вас від ряду інших інфекційних захворювань кишкового тракту та глистних інвазій.
Якщо ж вам не вдалося уникнути отруєння, то ви повинні знати, що час від моменту вживання неякісного продукту до клінічних проявів ботулізму складає від шести годин до однієї доби, а частіше він коливається від 8 до 12 годин. Симптоми ботулізму пов’язані з паралізуючою дією ботулотоксину, найчастіше з'являються м'язева слабкість, запаморочення без різкого підйому температури. У подальшому приєднується важливий симптом: порушення зору – одна з найперших ознак ботулізму, зокрема хворого турбує "сітка або туман" перед очима, двоїння предметів, важкість читання, що пов'язано з паралічем очних м'язів. Одночасно виникають спрага, сухість слизових оболонок, розлад ковтання, може змінитися тембр голосу. Хворі скаржаться на відчуття "грудки" у горлі, біль під час ковтання, подразнення в горлі – усі ці симптоми обумовлені паралічем ковтальних м’язів.
Тому, при прояві будь — яких із вищеперелічених симптомів слід негайно звернутись за медичною допомогою і ні в якому разі не затягувати цей період, оскільки основною причиною смертельних випадків є запізніле звернення хворих за медичною допомогою, коли розвивається дихальна недостатність.
Також важливо те, що перенесене захворювання не залишає імунітету до ботулізму, тому дотримуватись правил профілактики ботулізму слід постійно.
Камінь – Каширське районне управління Головного
управління Держпродспоживслужби
у Волинській області