Камінь-Каширська міська громада

Волинська область, Камінь-Каширський район

Команда Камінь-Каширської міської ради взяла участь у вебінарі на тему «Розвиток добровільного пожежного руху в Україні. Історії успіху»

Дата: 04.06.2024 14:26
Кількість переглядів: 267

Фото без опису

Представники Камінь-Каширської міської ради 31 травня 2024 року взяли участь у круглому столі у форматі онлайн на тему «Розвиток добровільного пожежного руху в Україні. Історії успіху».

Директор комунальної установи «Центр безпеки громадян Камінь-Каширської міської ради» Петро Герасимик, староста Ворокомлівського старостинського округу, член ГО «ПОЖЕЖНА ДРУЖИНА – СТРАЖА» Сергій Шевчик, начальник відділу проєктної діяльності та міжнародного співробітництва міської ради Надія Савчук ознайомилися із історіями успіху 7 громад, котрі успішно створили добровільні пожежні команди, зокрема і завдяки участі в проєктах Фонду міжнародної солідарності, та нині активно розвивають систему цивільного захисту на місцевому рівні.

До прикладу, керівник добровільної пожежної команди Шпанівської громади Олександр Божок розповів про співпрацю з місцевим відділенням ДСНС:

«За 5 років діяльності пожежної частини в нашій громаді ми здійснили понад 150 виїздів на гасіння пожеж і надання допомоги населенню. Нині пожежна частина с. Шпанів об’єднує однодумців, які прагнуть розвивати громаду, долучаються цілі сім’ї, тим самим відбувається залучення молоді, яка стане наступним поколінням вогнеборців».

 Загалом виступи представників ДПК показали, що попри новизну таких ініціатив населення досить швидко розуміє ефективність та потрібність створення ДПК у громаді.

«Довіра населення формується саме при співпраці з мешканцями. Варто додати, що наша ДПК окрім виїздів на гасіння пожеж, також активно допомагає громаді у багатьох екстрених роботах. До прикладу, ми допомагали розчистити дорогу при падінні дерев, відкачували воду з підвалів багатоповерхівок, коли відбувся прорив водопостачання. Також часто гілки можуть падати на дроти лінії електропередач, в цьому випадку також швидко прибуваємо на запит мешканців», - розповідає староста с. Благодатне Дмитро Шевченко, який брав активну участь у створенні ДПК Золотоніської територіальної громади.

 «Вже через декілька таких виїздів формується позитивний імідж ДПК та розуміння її функції у громаді. Бізнес також цінує допомогу, яку надає ДПК, тому місцеві підприємці усіляко сприяють у разі необхідності оновлення чи ремонту якогось обладнання».

Важливим елементом зустрічі стала презентація експертки проєкту «Вогнеборці. Зміцнення спроможності українських громад шляхом розвитку добровільних пожежних команд» Агнєшки Пясецької на тему «Добровільна пожежна охорона в Україні та Європі: факти і міфи». Протягом свого виступу пані Агнєшка зосередилася на найпоширеніших міфах, які тим чи іншим чином «утримують» громади від розвитку добровільного пожежного руху «на місцях».

Мабуть, найбільш вкоріненим міфом є: «Якщо не платити, то ніхто не надаватиме допомогу, зарплата - це гарантія чергування». У відповідь на це пані Агнєшка зазначила:

«Приклад кожної ДПК, яку ми почули сьогодні, доводить зворотнє. Так, деякі громади можуть залучати певні види заохочення чи пільги, і це є певним стимулом. Проте варто розуміти, що це не є основним покликом людини, а підтримка з боку місцевого самоврядування та населення може допомогти збільшити кількість таких добровольців».

Проєкт «Вогнеборці. Зміцнення спроможності українських громад шляхом розвитку добровільних пожежних команд» реалізується за фінансової підтримки Програми польської співпраці у сфері розвитку Міністерства закордонних справ Республіки Польща, а також Офісу Координатора програм допомоги США в Європі та Євразії Державного департаменту США в рамках 10-го раунду програми «Development Cooperation Partnership Program». 


Начальник відділу проєктної діяльності та міжнародного співробітництва міської ради Надія Савчук

Фото без описуФото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь