Камінь-Каширська міська громада

Волинська область, Камінь-Каширський район

Про заборону спалювання сухої рослинності!

Дата: 03.05.2023 16:10
Кількість переглядів: 67

           

Фото без опису              Спалювання сухих рослинних залишків стало для наших громадян настільки звичним, що практично не звертається увага на те, якої шкоди ці дії завдають довкіллю, життю та здоров’ю людей.

            Кожен акт підпалу – це злочин проти природи. Шкода від спалювання листя і сухої трави та стерні надзвичайно небезпечна. Дуже часто спалювання сухих рослинних залишків призводить до великомасштабних пожеж. Швидкість вогню надзвичайно висока, тому локалізувати такі пожежі на відкритих територіях дуже важко.

            При спалюванні трави на присадибних ділянках або стерні на фермерських полях виникає загроза перекидання вогню на природні ділянки. Саме із спалювання стерні та соломи на полях починається більшість лісових пожеж.

            Особливо небезпечним є спалювання сухої трави на полях, через які проходять високовольтні лінії електропередач, поблизу лісових масивів. У населених пунктах таке «господарювання» теж ні до чого доброго не призводить: спалення сухої трави, листя чи бадилля на присадибних ділянках переростає у неконтрольоване горіння, часто загрожує знищенням будівель і споруд житлового сектору.

            Окрім безпосередньої шкоди людському здоров'ю, спалювання рослинних залишків становить суттєву загрозу для природи: з листям згоряють зимуючі корисні комахи; руйнується ґрунтовий покрив (вигорають рослинні залишки, гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми), відбувається збіднення ґрунту; знищується насіння і коріння трав'янистих рослин; пошкоджуються нижні частини дерев і кущів та верхні частини їх коріння; в 2-4 рази зростає промерзання ґрунту.

            Звертаємо Вашу увагу, на категоричну заборону спалювання сухої рослинності, стерні та передбачену чинним законодавством відповідальність за вчинення такого правопорушення (адміністративну – статті 53, 77-1, 175 та 188-8КУпАП та кримінальну – стаття 245 ККУ).

            Відповідаючи на питання: «А що ж треба робити з опалим листям і залишками рослинності?» можна сказати, що найкращою і єдиною альтернативою спалюванню листя є компостування. Кожний власник присадибної ділянки на своєму господарському дворі може зробити компостну яму, зберігаючи в ній рослинні залишки. В результаті не буде забруднюватись повітря, а за півроку буде змога мати власне безкоштовне добриво.

             Будьмо відповідальними за збереження довкілля. Спільними зусиллями збережімо природу!

 

Управління земельних відносин, кадастру

 та екологічної безпеки міської ради


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь