Камінь-Каширська міська громада

Волинська область, Камінь-Каширський район

Як оформити право власності на земельний пай

Дата: 22.08.2022 11:15
Кількість переглядів: 434

Фото без опису

Роз’яснення надає управління земельних відносин,кадастру та екологічної безпеки Камінь-Каширської міської ради

До 1 січня 2025 року всі власники або спадкоємці земельних паїв повинні оформити право власності на свої ділянки.

Ця вимога обумовлена статтею 13 Закону «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)». У законі йдеться, що якщо власник паю чи його спадкоємець не оформить право власності на земельну ділянку до 1 січня 2025 року, то буде вважатися, що він відмовився від отримання земельної ділянки. Земля без власника буде вважатися не витребуваною. Такі ділянки будуть визнані безгоспними і передадуться у комунальну власність територіальної громади, на території якої вони розташовані. Тому виникає необхідність у державній реєстрації права власності на такі земельні ділянки.

Отже, якщо у вас є Державний акт про право власності на землю (рожевого кольору; видавалися з 1991 до 2003 рік), в якому відсутній кадастровий номер земельної ділянки, вам необхідно звернутися до землевпорядної організації, аби там виготовили технічну документацію з землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості). Після отримання такої документації необхідно зареєструвати земельну ділянку у Державному земельному кадастрі, де їй буде присвоєно кадастровий номер. По завершенню реєстрації видається Витяг про земельну ділянку з Державного земельного кадастру.

Наступний крок – реєстрація права на земельну ділянку у реєстрі прав на нерухоме майно. Для цього необхідно звернутися до місцевого ЦНАПу  чи нотаріуса, підготовивши наступний пакет документів: витяг із Державного земельного кадастру; копію та оригінал паспорта заявника; копію та оригінал ідентифікаційного номера; підтвердження оплати адміністративного збору , оригінал Державного акту про право власності на земельну ділянку.

Держреєстратор у ЦНАПі або нотаріус роздруковує бланк заяви, яка підписується заявником на місці. Й останній крок – отримання на руки у місцевому ЦНАПі або у нотаріуса Витягу про реєстрацію права власності на земельну ділянку з реєстру прав на нерухоме майно у паперовому вигляді. Також можна отримати такий витяг самостійно в електронному вигляді за допомогою електронного ключа у формі інформаційної довідки через Кабінет електронних сервісів Мінюсту.

Якщо у вас відсутній будь-який державний акт на землю, але вам виділялася земельна ділянка (пай), яку ви так і недооформили, необхідно вчинити наступні дії: 

            звернутися до землевпорядної організації, аби там виготовили технічну документацію з землеустрою щодо встановлення (відновлення) меж земельної ділянки в натурі (на місцевості); зареєструвати земельну ділянку у Державному земельному кадастрі з присвоєнням їй кадастрового номера й отримати Витяг про земельну ділянку з Державного земельного кадастру; звернутися до місцевого ЦНАПу або нотаріуса , отримати Витяг з Державного реєстру прав про проведену державну реєстрацію права власності на земельну ділянку або інформаційну довідку через електронні сервіси Міністерства юстиції України.

Підсумовуючи сказане, слід зазначити, що кожен громадянин повинен сам подбати про свої права завчасно, щоб у подальшому не виникало ситуацій, які призведуть до втрати права на земельну ділянку (пай). Для цього рекомендуємо уважно переглянути свої документи, які посвідчують право власності на земельну ділянку (пай), і, у випадку виникнення описаних вище ситуацій, завершити реєстрацію свого права власності.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь