Камінь-Каширська міська громада

Волинська область, Камінь-Каширський район

До кінця березня скарбниці громад Волині можуть поповнитися мільйонами з акцизу на пальне

Дата: 18.03.2021 09:32
Кількість переглядів: 636

Фото без опису

Уряд схвалив Порядок зарахування частини акцизного податку з пального до місцевих бюджетів та затвердив частки акцизу на І півріччя 2021 року.

Асоціація міст України сподівається, що до кінця березня відповідні кошти надійдуть до бюджетів громад. У 2021 році громади планують отримати 7,4 мільярда гривень від акцизу на пальне.

За інформацією Василя Грома, консультанта з бюджетних питань Асоціації міст України, який працює на Волині в межах проєкту «ПУЛЬС», що його АМУ втілює за підтримки USAID, у планах волинських громад від акцизу із пального отримати цьогоріч у межах 200 мільйонів гривень.

Гроші від акцизу з пального громади можуть отримати щонайменше за два тижні, відтоді, як прийнята 17 березня постанова  «Деякі питання зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до загального фонду відповідних бюджетів місцевого самоврядування» стане чинною.

Зокрема, цією постановою затверджено:

Порядок зарахування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального до загального фонду відповідних бюджетів місцевого самоврядування. Розподіл частини акцизного податку (13,44 %) між бюджетами місцевого самоврядування  відбуватиметься щодня у день надходження акцизного податку. Розподіл акцизного податку, що надійшов із початку кожного півріччя буде здійснений у двотижневий строк із дня набрання чинності постанови, якою будуть визначені частки для зарахування на відповідне півріччя.

Частки для зарахування до бюджетів місцевого самоврядування частини акцизного податку з виробленого в Україні та ввезеного на митну територію України пального у першому півріччі 2021 року. Частки визначатимуться кожні півроку, виходячи з обсягів реалізованого пального на відповідній території за попереднє півріччя відповідного бюджетного періоду на підставі даних реєстраторів розрахункових операцій згідно з інформацією ДПС, відповідно до Порядку.

Нагадаємо, що Асоціація міст України у бюджетному процесі 2021-го відстояла зарахування до бюджетів місцевого самоврядування частини акцизного податку з пального на постійній основі. За наполяганням АМУ Державна податкова служба України, починаючи з кінця 2020-го, публікує на своєму офіційному сайті інформацію про обсяг реалізованого суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі пального за даними реєстраторів розрахункових операцій (РРО) у розрізі адміністративно-територіальних одиниць. Це надає можливість громадам самостійно аналізувати інформацію про обсяги реалізації пального, проведені через РРО.

Волинське регіональне відділення Асоціації міст України

ДОВІДКОВО

У рамках бюджетної децентралізації кілька років тому акциз із пального почали зараховувати у бюджети громад. Місцевий акциз із пального – це не тільки інструмент боротьби з тінізацією у сфері обігу пального (яка до його запровадження складала 30%), а й джерело доходів громад для реалізації соціальних проектів – будівництва нових шкіл та дитячих садків, ремонт доріг, мостів, облаштування вулиць тощо. Цей ресурс дуже важливий для місцевого самоврядування, оскільки окремим громадам саме акциз із пального приносить до 50% доходів у місцеві бюджети.

http://auc.org.ua/novyna/uryad-shvalyv-poryadok-zarahuvannya-chastyny-akcyznogo-podatku-z-palnogo-do-miscevyh-2


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь