Камінь-Каширська міська громада

Волинська область, Камінь-Каширський район

На Волині АМУ та ВНУ спільно працюватимуть на розвиток громад

Дата: 12.03.2021 18:13
Кількість переглядів: 556

Фото без опису

У Луцьку підписано п’ятирічний Меморандум про співпрацю між Волинським регіональним відділення Асоціації міст України та Волинським національним університетом імені Лесі Українки. Завізували Меморандум своїми підписами Виконавча директорка РВ АМУ  Мар’яна Конончук та ректор університету Анатолій Цьось.

Перед підписанням Меморандуму Мар’яна Конончук розповіла про Асоціацію міст України – квазіурядову організацію, одного з основних лобістів інтересів місцевого самоврядування на рівні держави.

«Останні п’ять років АМУ спільно з USAID працювала над створенням сприятливого середовища для впровадження децентралізаційної реформи в Україні, зміцненням місцевого самоврядування, поглибленням демократичних процесів розвитку територіальних громад та стабільності держави. Нині регіональне відділення АМУ в області об’єднує 36 територіальних громад із 54-ох, а його голова – очільник Луцької територіальної громади, Ігор Поліщук. Тож сьогодні підпишемо Меморандум не з РВ АМУ, а, фактично, зі всіма муніципалітетами-членами Асоціації міст України в області, – наголосила Конончук. – Дякуємо молодим науковцям і вченим університету, які виступили ініціаторами такого важливого для всіх нас кроку. Ми зацікавлені у співпраці, оскільки сьогодні, як ніколи, громадам потрібні молоді і кваліфіковані фахівці, готові втілювати в життя стратегічний розвиток громад».

Зі слів Мар’яни Конончук, як окремий напрямок співпраці, розглядають спільне проведення наукових досліджень у рамках роботи над стратегіями розвитку волинських міст, селищ та сіл.

«Національна стратегія розвитку передбачає формування регіональних, які їй повністю відповідають, має бути така собі мотрійка стратегій: національна – регіональна і стратегія кожного міста, села і селища. Тільки тоді ці стратегії зможуть претендувати на отримання фінансування за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку, – каже виконавча директорка РВ АМУ. – Тож для громад надзвичайно важливо мати свої кваліфіковані кадри, які розроблятимуть, втілюватимуть та нестимуть відповідальність за стратегічний розвиток територій нашої області. Їх бачимо на базі ВНУ, зокрема, географічного факультету та кафедри економічної і соціальної географії. Переконана, що разом зробимо багато для розвитку не лише громад Волині, але й України».

Співпраця цікава і для вишу, в чому запевнив його ректор Анатолій Цьось.

«Ми зацікавленні у такій співпраці, там паче, що йдеться і про нові можливості для набуття практичного досвіду студентами, що вплине на рівень кваліфікації, досвід, а відповідно і попит роботодавців на випускників ВНУ. Ми і надалі співпрацюватимемо з Асоціацією міст України, навіть більше, шукатимемо шляхи  поглиблення цієї співпраці, оскільки розробка стратегій розвитку територій – це дуже важливо, а наповнення її змістом і конкретними заходами, як на мене, надважливо. Нині підписуємо угоду з Волинським РВ АМУ, а в перспективі, можливо, угоди про співпрацю підпишемо й безпосередньо з територіальними  громадами, адже наразі і підготовка кваліфікованих кадрів, і їх перепідготовка, і підвищення кваліфікації, як ніколи на часі. Це особливий напрямок співпраці, який важко переоцінити», – зазначив пан Цьось.

Ініціатором підписання цього документу про співпрацю виступила Рада молодих вчених університету, що об’єднує усі 16 факультетів вишу, яку на події представляли  її голова, Геннадій Голуб та його заступник Тарас Погребський, обоє кандидати географічних наук, доценти кафедри економічної та соціальної географії.

«Підписання цього Меморандуму продовження нашої співпраці із Волинським регіональним відділенням Асоціації міст України. Адже студенти нашої кафедри проходили там практику. Вони абсолютно відповідають профілю організації. Підписання Меморандуму важливе, бо прагнемо, щоб наші студенти здобували практичний досвід, зокрема, у сфері місцевого самоврядування та органів державної влади, щоб розумілися у всіх тонкощах децентралізаційної реформи. Не секрет, що саме Асоціація міст України на передовій цієї реформи від самого її початку, – зазначив пан Голуб. – Зацікавленість наша ще й в тому, щоб молоді вчені та кращі студенти проводили дослідження які передуватимуть написанню Стратегій розвитку для волинських громад та долучалися до їх розробки. Це зараз на часі, бо географічні межі громад суттєво змінилися, вони укрупнилися, відбувається переформатування економіки на цих територіях». 

Як йдеться у Меморандумі, основними завданнями партнерства та співпраці між сторонами є координація зусиль для створення та удосконалення нормативно-правової бази у сфері науки, освіти, економіки та місцевого самоврядування; підготовка наукових досліджень та стратегій соціально-економічного розвитку територіальних громад та адміністративних одиниць (міст, селищ, сіл) Волинської області; організація та проведення науково-практичних конференцій, методичних та навчальних семінарів, «круглих столів», щодо вирішення найбільш гострих та актуальних проблем у сфері соціально-економічного розвитку територій, а також поширення існуючого досвіду з реалізації спільно реалізованих проєктів; розробка Університетом методичних рекомендацій для органів місцевого самоврядування щодо соціально-економічного розвитку територій; вивчення та  узагальнення досвіду зарубіжних країн з питань соціально-економічного розвитку територій та можливостей його застосування в Україні.

Волинське регіональне відділення Асоціації міст України


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь