Камінь-Каширська міська громада

Волинська область, Камінь-Каширський район

«На Аскольдовій могилі український цвіт…»

Дата: 29.01.2021 17:32
Кількість переглядів: 232

Фото без опису

Сьогодні, 29 січня в Україні вшановують День пам’яті Героїв Крут.

22 січня 1918 року, у надскладний час, коли українською землею просувалась Червона армія, Українська Центральна Рада своїм IV Універсалом проголосила незалежність Української Народної Республіки. Радянські війська рухалися вперед з метою захопити Київ. У цих умовах керівники держави змушені були звернутися до жителів столиці та її передмість з закликом захисту молодої республіки. На цей клич відгукнулася  тогочасна патріотично налаштована молодь. Студенти не встигли отримати належної військової підготовки, були недостатньо озброєні, але сповнені рішучості  і любові до своєї землі, кинулись рятувати незалежність Батьківщини.

29 січня 1918 року біля залізничної станції Крути (між Бахмачем і Ніжином) відбувся запеклий багатогодинний бій. Українським добровольцям, чисельність яких значно поступалася радянським військам, вдалось відбити кілька атак, але на допомогу червоним підійшли нові загони. Відступавши у бік Києва, українці руйнували залізничні колії. Одна студентська чота заблукала у темряві і потрапила в полон. За даними Інституту національної пам’яті, загони червоноармійців розстріляли 27 студентів і гімназистів. Один із них перед стратою почав співати гімн своєї Батьківщини «Ще не вмерла Україна»  – інші підхопили,  але юні голоси один за одним замовкали під гуркіт гвинтівок. Після повернення уряду до Києва Центральна Рада вирішила перепоховати студентів і увічнити їх подвиг на Аскольдовій Могилі.

 Бій під Крутами дозволив відтермінувати захоплення Києва на декілька днів. Цього вистачило аби уряди УНР та центральних держав уклали Брест-Литовський договір, який де юре і де факто визнавав незалежність проголошеної УНР. Героїчний вчинок юнаків, які не мали особливої військової підготовки, але грудьми стали на захист Батьківщини довів, що українці ціною власного життя готові захищати свою землю.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь